diumenge, 28 de març del 2004

Mn. Jordi Mas Castells, noces d'or al Camerun

Entre els sacerdots de la nostra diòcesi que celebren les noces d’or sacerdotals hi ha Mn. Jordi Mas. Nasqué a La Garriga l’any 1930 i fou ordenat prevere per Mons. Gregori Modrego l’any 1954. Hem d’agrair al Senyor, aquest any cinquantè, el seu ministeri.
L’encíclica missional del papa Pius XXII Fidei Donum va fer prendre consciència de responsabilitat missionera als preveres i seminaristes dels anys cinquanta. A poc a poc, van anar prosperant els contactes amb el bisbe Tomás Mongo de la diòcesi de Douala, al Camerun.
Després d’uns anys de servir a diferents parròquies de la diòcesi de Barcelona començà el seu caminar al Camerun. Des l’any 1961 Mn. Jordi es va incorporar al presbiteri de Douala. Forma part del grup de tantes persones que han agermanat Barcelona amb el poble del Camerun. L’any 1963 va decidir deixar la diòcesi de Douala per anar a una zona més pobra i marginada del Camerun.
TOKOMBERE
Mn. Simón Mpeke estava en missió vora les tribus animistes de les muntanyes Mandara, al nord del país. Llavors el bisbe de Douala, Mons. Mongo, hi va enviar també Mn. Jordi Mas. L’esperit apostòlic i l’estil testimonial de Carles de Foucauld han acompanyat la missió de Mn. Jordi a les terres del nord del Camerun.
Mn. Jordi va aconseguir l’any 1967, d’una banda, que Mn. Ramon Fàbregas anés a fer equip amb ell al nord del Camerun, i, d’altra banda, que a Barcelona es creés un equip d’ajut per tirar endavant el pla de desenvolupament anomenat PROMONORD, integrat en el Secretariat d’Agermanament.
Aquest projecte ampliava la relació que ja hi havia amb la parròquia de la Miraculosa, de Barcelona, on Mn. Mas havia estat un temps de vicari. Demanava la construcció de vint pous a diversos poblats, una cantina escolar per a tres-cents alumnes, un camió per a la cooperativa agrícola i els economats, un centre agropecuari i una escola agrícola. No tot s’aconseguí.
ZINA
L’any 1969, el metge suís Dr. Maggi va anar a fundar un hospital al mig de les maresmes inundables de Zina, vora el riu Logone. Són poblacions ja islamitzades. Allí els musulmans del poblat, amb el soldà, no hi volien cap missió. Però aquells dos catòlics, Mn. Mas i el Dr. Maggi, hi fundaren l’hospital i el sostingueren durant anys. Quan l’hagueren de tancar, marxaren més al nord.
SERBEWELL
El doctor anà a Mada l’any 1978. És un petit poblat a la vora de Makary, no lluny del braç d’aigua anomenat Serbewell. És a prop del llac Txad i a la vora de la frontera amb Nigèria.
Mn. Jordi anà a treballar i viure a l’hospital de Mada, altre cop amb el Dr. Maggi. Des d’allí començà les missions catòliques de Makary i de Blangoua. Dirigeix la zona missional de la diòcesi catòlica de Yagoua, que pertany a la regió de l’extrem nord del Camerun, amb unes 8 comunitats, en aquesta zona d’inundacions anuals i majoria religiosa musulmana.
La tasca de l’hospital no fou l’única que ocupà el treball de Mn. Jordi pels veïns de Makary. Novament començà la construcció de pous, per tal que tinguessin aigua potable durant tot l’any. És un dels treballs que encara fa el 2004, tant a favor dels poblats
de la tribu Kotokò, agricultors, com dels ramaders nòmades, els àrabs Choa. Ara col·laboren amb ell uns mossèns barcelonins.
Amb ell i els seus companys d’ordenació sacerdotal, donem gràcies al Pare de blancs i de negres. Per a tots ha ressuscitat el seu Fill Jesús.

Mn. Manuel Roig, delegat diocesà de Missions
Publicat al Full Dominical de Barcelona (28/3/2004)