divendres, 28 de novembre del 2008

Jordi Mas, un reconeixement esclatant

El missioner catòlic -i sobretot cooperant humanitari- garriguenc Jordi Mas, que porta 48 anys treballant en el desenvolupament humà d’una regió desèrtica de l’extrem nord del Camerun, rep aquests dies un seguit de reconeixements ben merescuts per la seva feina tenaç i silent de tants anys, per crear infraestructures que facin arribar l’aigua i afavoreixin la salut i l’educació a la gent dels poblats d’aquella zona tan pobra del món, que ha convertit en casa seva. Ja va rebre l’any passat el premi de Cooperació Internacional al Desenvolupament atorgat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental, i ara en rep un de nou de l’Obra Social de Caixa Penedès -dotat amb 50.000 euros- que, sens dubte, donaran molt de rendiment en la particular multiplicació de pans i peixos davant de tantes necessitats que sabrà fer-ne Baba Georges, tal com l’anomena la seva gent de terres africanes.

Un guardó que s’afegeix al que acaba de rebre de Televisió de Catalunya el documental sobre ell realitzat per un equip de la productora d’El 9 NOU, CTL, dirigit per Txus Medina, que han dedicat l’import del premi a l’ONG que coopera amb Mas, i al reconeixement com a Persona Il·lustre de la Garriga que rebrà dimecres vinent a l’Ajuntament del poble d’on és fill. Amb tants anys de cooperació de Jordi Mas i el seu company sacerdot Cisco Pausas, ja hi ha hagut altres ocasions per enfortir els vincles de solidaritat de Catalunya amb aquella regió del Camerun, com els iniciats fa uns anys per Santa Eulàlia de Ronçana amb l’agermanament que va fer amb el poble de Belangoua. Amb tot, l’esclat de reconeixements i de projecció de la tasca de Jordi Mas d’ara és una feliç coincidència, que no és un fruit improvisat.

Dijous el veia a 'Els matins' de TV3, explicant amb modèstia i bonhomia com ha concretat la seva vocació de sacerdot, prioritzant el servei a aquelles persones amb tantes necessitats bàsiques desateses i em va semblar un cas més de servidors exemplars dels més pobres de la terra que ha donat aquest país, com Pere Casaldàliga o Vicenç Ferrer.

Animats per aquests reconeixements, alguns amics seus li han muntat un bloc a Internet (jordimas-camerun.blogspot.com), que és una gran eina per conèixer el personatge, la seva tasca i la situació del tros de món on viu, amb tot de notícies, vídeos, àudios, comentaris... No deixa de ser xocant que les noves tecnologies ens puguin acostar tant a la realitat d’un home que al poble camerunès on viu amb prou feines disposa de llum i telèfon.

Persones il·lustres
Un capítol a part és l’embolic -burocràtic i funcional- organitzat per fer el nou Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de la Garriga, que permetrà distingir Jordi Mas i l’escriptor i farmacèutic Martí Sunyol amb el títol de Persona Il·lustre, en comptes de Fill Adoptiu o Fill Predilecte, que eren els termes que es preveien en la normativa vigent fins ara. El tràmit d’al·legacions que ha de passar el nou reglament farà que la distinció de Mas es concedeixi ara de forma provisional.

Amb un excés de zel, la fórmula de llenguatge políticament correcte triada busca "garantir les mateixes condicions per a tothom", però acaba devaluant el sentit de les paraules. Perquè "passar de ‘fills’ a ‘persones’ disminueix la potència del llenguatge", com escrivia dilluns passat a La Vanguardia l’escriptor Màrius Serra, en un article en què ironitzava sobre el cas. Ja se sap que la ministra espanyola d’Igualtat, Bibiana Aído, fins i tot parla dels "miembros y miembras"... però, forçant-lo tant, es pot acabar fent del llenguatge un joc d’embarbussaments.

Vicenç Relats, periodista
Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (28/11/2008)

dijous, 27 de novembre del 2008

Jordi Mas, a 'Els matins' de TV3

Josep Cuní i Lídia Herrera conviden Jordi Mas al seu plató per parlar del premi Josep Parera i de la seva trajectòria pel desenvolupament al Camerun.

Clica aquí per veure tota l'entrevista.
Emès a Els matins de TV3 (27/11/2008)

Jordi Mas, a Els matins (TV3)

Jordi Mas a 'El món a RAC1': "No sabem el valor que té una galleda d'aigua"

El capellà i missioner Jordi Mas ha optat per quedar-se a la regió més pobra i necessitada del Camerun, on fa 48 anys que viu, fins que sigui una molèstia. La seva tasca ha anat molt més enllà que de la de simple missioner. En certa manera, ha acabat fent de cooperant amb la construcció d’escoles i hospitals, i amb la promoció de la formació dels joves i les dones.
Al Camerun el coneixen com a “Baba Georges” i pensa estar-s’hi fins que la seva salut li ho permeti o fins que passi a ser una “molèstia” per a la gent que està allà.
L’Obra Social de Caixa Penedès li ha concedit el premi Josep Parera 2008 i l’Ajuntament de la Garriga l’ha declarat Persona Il·lustre.

Clica aquí per escoltar tot el que ha explicat.
Publicat al web d'EL MÓN A RAC1 (26/11/2008)

dimecres, 26 de novembre del 2008

Jordi Mas, al bloc del programa 'Tots x tots'

El periodista Siscu Bages entrevista en vídeo Jordi Mas per al seu bloc del programa Tots x tots de COM Ràdio.

Clica aquí per veure i sentir tota l'entrevista
Publicat al bloc de 'Tots x tots' (26/11/2008)

dimarts, 25 de novembre del 2008


divendres, 21 de novembre del 2008

Martí Sunyol i Jordi Mas seran Persones Il·lustres de la Garriga

El ple de la Garriga va aprovar per unanimitat el Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament, que permetrà reconèixer públicament els valors de ciutadans destacats. El nou nom de la distinció ciutadana serà el de Persona Il·lustre, substituint així la designació de fill adoptiu i predilecte que s’havia atorgat fins ara.
El nou reglament permetrà que l’escriptor i farmacèutic Martí Sunyol i Genís i el sacerdot Jordi Mas i Castells, "siguin els primers d’obtenir aquest reconeixement", segons l’alcaldessa Neus Bulbena. El regidor d’ERC Josep Castells s’hi va mostrar favorable, si bé va afirmar que "no tenim aquest afany reglamentista". L’alcaldessa va apuntar que el reglament pretén "garantir les mateixes condicions per a tothom". (...)

Helena Masó, periodista
Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (21/11/2008)

Garriguencs il·lustres

Jordi Mas i Martí Sunyol seran honorats amb la més alta distinció ciutadana que atorga l’Ajuntament de la Garriga. Ho van aprovar en ple aquest dimecres. Tots dos es mereixen ser ben visibles entre la ciutadania, que els pot tenir com a referents claríssims. Martí Sunyol, per la seva contribució constant en tots els àmbits de la cultura. El capellà Jordi Mas, per la seva dedicació plena durant 48 anys al desenvolupament humà en una de les zones més pobres de l’Àfrica negra: l’extrem nord del Camerun, a tocar del llac Txad. Però llàstima que podent-los nomenar senzillament Garriguencs Il·lustres, per allò tan distorsionador com és l’anomenat llenguatge políticament correcte, els distingeixin com a Persones Il·lustres, el títol més impersonal que se m’acudiria mai.

Josep Mas, periodista
Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (21/11/2008)

dilluns, 17 de novembre del 2008

Tràiler de 'Baba' Georges a EL 9 TV

Un premi de casa, que arriba lluny

M’alegra molt que el periodista Txus Medina, director de la productora del Grup EL 9 NOU CTL, hagi estat mereixedor del prestigiós premi TV3 Catalunya, amb un documental que retrata de forma intimista la vida del missioner garriguenc Jordi Mas i de la feina que duu a terme al Camerun des de fa 48 anys, treballant per extendre-hi l’educació i la salut i promovent el rol de les dones en el desenvolupament social i comunitari.
Diuen que el documental Baba Georges –que encara no he vist– és un treball fi, que fuig de la biografia convencional i s’endinsa a explicar la realitat social d’aquella pobra regió camerunesa i n’estic convençut. Celebro que aquesta dissetena edició del guardó de Televisió de Catalunya tingui un accent tan vallesà: perquè en Txus ha estat i està estretament vinculat a Granollers TV; perquè relata la història d’un vallesà exemplar i perquè cal recordar que TVC va instituir aquests premis en memòria de tres professionals de l’empresa morts en accident, entre els quals l’estimat periodista granollerí Lluís Diumaró.
Si faltaven coincidències i motius de felicitació, resulta que l’equip que ha fet el documental –on també hi ha Montse Redondo i Pep Mas– ha donat els 5.000 euros del guardó a l’ONG Makary-Blangoua, que treballa amb Jordi Mas, cosa que permetrà que aquest premi arribi molt lluny, contribuint també a dignificar la vida de la gent d’unes terres centrafricanes on hi ha molt sofriment.

Vicenç Relats, periodista
Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (17/11/2008)

Jordi Mas, premiat per Caixa Penedès amb 50.000 euros

L’Obra Social de la Caixa Penedès atorgarà el Premi Josep Parera, dotat amb 50.000 euros, al missioner Jordi Mas, de la Garriga, "per la seva admirable i extensa tasca de desenvolupament associatiu, formatiu i social entre la població del nord del Camerun, una de les regions més pobres del país", segons argumenten els membres del jurat format pel periodista Francesc Escribano, Esther Giménez-Salinas, rectora de la Universitat Ramon Llull, Doménec Melé, director del departament d’Ètica d’IESE, Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya, Ricard Pagès, director general de Caixa Penedès i Josep F. Cortés, cap de l’Obra Social de Caixa Penedès.
El premi Josep Parera reconeix la trajectòria de Jordi Mas, de 78 anys, que des de l’any 1960 s’està en aquestes terres de l’Àfrica negra ajudant en matèria de desenvolupament humà. Mas hi ha treballat fent hospitals, construint pous, sales polivalents i altres edificacions, a més de fer tallers destinats a ajudar els habitants de la zona, majoritàriament musulmans.
El premi Josep Parera es donarà el divendres 28 al Petit Palau de la Música de Barcelona directament a Jordi Mas, que arribarà uns dies abans del Camerun i hi tornarà pocs dies després de rebre els 50.000 euros que li dóna Caixa Penedès. En el mateix acte, també es donarà un premi al Casal dels Infants del Raval, per la trajectòria d’aquesta entitat.
Jordi Mas va aconseguir, l’any 2007, el premi de Cooperació Internacional al Desenvolupament Humà que atorgava el Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (17/11/2008)

dissabte, 15 de novembre del 2008

Obra Social de Caixa Penedès premia mossén Jordi Mas Castells i el Casal dels Infants del Raval

L’Obra Social de Caixa Penedès ha comunicat el nom dels guanyadors del Premi Josep Parera 2008. El guardó ha reconegut en aquesta quarta edició al capellà i missioner Jordi Mas Castells i al Casal dels Infants del Raval. El Premi Josep Parera de l'Obra Social de Caixa Penedès té una dotació econòmica de 100.000 euros, a raó de 50.000 euros per cada un dels guanyadors. El premi reconeix la trajectòria de persones i organitzacions que destaquen en la seva dedicació al servei del desenvolupament comunitari en les dimensions social, humanitària i/o solidària.

Mossèn Jordi Mas Castells porta a terme, des de fa uns 50 anys, una important tasca d’ajuda entre la població més necessitada de l’extrem nord del Camerun, millorant el seu desenvolupament associatiu, formatiu i social. Més conegut entre la població com ‘Baba Georges’, Jordi Mas ha col·laborat en la construcció d'escoles, pous d'aigua, camps d'experimentació agrícola i avícola, centres de promoció de la dona, escoles de formació professional, dispensaris, centres d'acollida i centres cívics, entre d’altres projectes. Així mateix, és el fundador del centre hospitalari de referència de tota la regió, que tracta malalts de més de 200 pobles amb un total de 250.000 habitants.
El Casal dels Infants del Raval és una associació sense ànim de lucre que, des de fa 25 anys, treballa per a donar eines i oportunitats reals, concretes i duradores als infants, joves i famílies del barri del Raval de Barcelona en situació o risc d'exclusió social. El Casal dóna suport socioeducatiu a més de 3.000 infants i joves i 400 adults a través de 28 projectes. Uns aborden la situació de tota la població infantil i juvenil del barri a través de recursos de lleure educatiu, i uns altres atenen a col·lectius específics, amb alt risc d'exclusió social, i que requereixen respostes adaptades. Ho fa treballant en xarxa, al costat de 85 entitats i gràcies a la col·laboració dels més de 650 voluntaris i estudiants en pràctiques.
El Jurat del Premi Josep Parera ha estat format per Joan Rigol, Ex President del Parlament de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, Rectora de la Universitat Ramon Llull, Domènec Melé, Director del Departament d’Ètica de l’IESE, Francesc Escribano, Periodista i Ex director de Televisió de Catalunya, Ricard Pagès, Director General de Caixa Penedès i Josep F. Cortés, Cap de l’Obra Social de Caixa Penedès.
El lliuraments dels premis tindrà lloc el pròxim divendres dia 28 de novembre a les 20 hores en el Petit Palau de la Música, i estarà presidit per Joan Saura, Conseller d'Interior i de Relacions Institucionals i Participació i Josep Colomer, President de Caixa Penedès. També comptarà amb la presència de Josep Parera, President d’Honor de Caixa Penedès.

Nota de premsa de Caixa Penedès (14/11/2008)

divendres, 14 de novembre del 2008

El retrat del missioner Jordi Mas, premi TV3 Catalunya

El documental ‘Baba’ Georges, del periodista Txus Medina, director de CTL, productora del Grup EL 9 NOU que treballa per Granollers TV i Canal Mollet, va rebre aquest dimecres a Barcelona el Premi TV3 Catalunya que, en aquesta ocasió, arribava a la 17a edició. L’acte va ser presidit per Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, i Mònica Terribas, directora de Televisió de Catalunya (TVC).
Segons el jurat presidit per Miquel Garcia, cap de Nous Formats de TVC, "el documental premiat –triat entre un total de 18 treballs presentats– és un retrat intens i intimista del missioner Jordi Mas, de la Garriga, i del seu compromís amb la regió de l’extrem nord del Camerun, on treballa des de fa 48 anys". El jurat també destaca que el reportatge ‘Baba’ Georges fuig de la biografia convencional i fa una interessant aproximació a una realitat social particular, especialment en l’àmbit de la salut i també del rol de la dona en aquesta regió i que Jordi Mas considera un veritable motor de la societat africana".
El productor i realitzador del reportatge, Txus Medina, va dedicar el premi al mateix Mas "sense el qual no hagués estat possible el documental" i va destacar el paper del Consell Comarcal del Vallès Oriental, que va organitzar el viatge a terres cameruneses per conèixer de primera mà la feina que hi desenvolupa el garriguenc Jordi Mas, a qui havia atorgat el Premi Internacional de Cooperació al Desenvolupament Humà l’any 2007. També va agrair a CTL i EL 9 NOU, on Medina treballa des de fa anys, que creguessin en el projecte ara premiat.
L’equip del documental (a més de Txus Medina, Montse Redondo, com a ENG, i Pep Mas, com a productor associat) ha donat els 5.000 euros del premi a l’ONG Makary-Blangoua, que treballa amb Jordi Mas i el capellà Cisco Pausas mantenint una escola per a més de 500 alumnes i construint pous, hospitals, sales polivalents i tallers educatius dedicats especialment a les dones. Aquesta dedicació té a ‘Baba’ Georges una frase que prou explícita: "Com puc predicar el benestar de la vida eterna si aquí hi ha un infern de sofriment?", pregunta Jordi Mas.
El Premi TV3 Catalunya es va donar juntament amb el Premi TV3 Internacional, que va guanyar Child Slaves, de la periodista alemanya Rebecca Gudisch, un documental que mostra la vida dels nens esclaus a l’Índia.
TVC va instituir aquests premis als reportatges, abans anomenats Actual, després de la mort en accident de trànsit, de tres periodistes de la casa, –entre ells el granollerí Lluís Diumaró– quan estaven fent un reportatge a l’Alemanya de l’est, pocs mesos després de la caiguda del mur de Berlín. Per això, en el lliurament de premis a l’auditori del Cosmocaixa de Barcelona, hi eren, com cada any, els pares de Lluís Diumaró, la seva vídua, Mercè Saperas, i les seves dues filles.

Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (14/11/2008)

El Camerun, en Jordi Mas i el premi "Josep Parera"

De les nostres estades africanes ens ha quedat molt clar que l’anomenat primer món ha de fer l’esforç de col·laborar a millorar la qualitat de vida dels africans, i evitar que s’emmirallin amb moltes de les contradiccions que els arriben a través de la TV. És d’esperar que la crisi i la recessió econòmica ens facin recuperar el nord i que evitin l’esfondrament de les cultures generat per la globalització.Un possible ajut seria programar estades a l’Àfrica mínimes d’un any, o d’un curs, de joves o jubilats (sense menystenir la resta) per a col·laborar en les tasques de formació de les noves generacions i per a transmetre entre d’altres la formació d’oficis.

En la nostra estada del 2008 s’acabà la casa per a cooperants i es començaren una sala polivalent a l’illa de Darak i un magatzem per al material de construcció de pous a Makary. Ens ha quedat per a fer, en una propera anada, l’aplicació d’una tecnologia de construcció amb sacs de sorra i calç desenvolupada a Califòrnia per un arquitecte iranià.

L’abril varen arribar al nord del Camerun un grup de vallesans en representació del Consell Comarcal del Vallès Oriental i els mitjans de comunicació comarcals –El 9 Nou, la Revista del Vallès i Granollers TV– per a visitar una part de l’ampli ventall de construccions i activitats generades en el seu entorn, coordinades pel capellà garriguenc Jordi Mas, que resideix des fa 48 anys al Camerun. Des de fa tretze anys està acompanyat pel capellà de Sant Climent de Llobregat Cisco Pausas i els sis darrers pel capellà Miquel Àngel Pérez, però aquest per motius de salut ha hagut d’abandonar el país. Ara fa dotze anys tenen el recolzament de l’ONG Ajut i Solidaritat Makary-Blangoua, gestionada des de Barcelona.

El grup vallesà visità una part de l’obra portada a terme, des que l’any 1988 s’inicià la missió a la població de Blangoua. Avui la missió compta amb una escola per a més de 500 nens, habitatges per als mestres, l’escola de Formació Professional i la residència d’estudiants. La visita continuà a Makary on hi ha el conjunt del FEMAK (Femmes de Makary), els horts per a les dones, les aules de costura i informàtica, la zona esportiva, la residència per a cooperants; al poblat de Blaram, amb l’escola per a 90 nens i habitatges per als mestres; la sala polivalent de l’illa de Kofia i la que es construeix a l’illa de Darak, i alguns dels més de cent pous realitzats al nord.Durant la curta estada al Camerun rodaren imatges del país i de les visites realitzades i en van fer un reportatge en DVD que presentaren, amb el títol “Baba Georges”, Premi TV3 Catalunya de reportatges. Recentment “Baba Georges” ha estat premiat i els han atorgat el premi aquest dimecres dia 12 a la seu de Cosmocaixa a Barcelona. Els autors han cedit el premi de 5.000 euros a l’ONG Ajut i Solidaritat Makary-Blangoua que recolza l’obra d’en Jordi Mas al nord del Camerun.

A més del reportatge, el grup de gent que van visitar en Jordi Mas al Camerun ha decidit presentar-ne la candidatura al quart premi “Josep Parera”, que convoca l’Obra Social de la Caixa Penedès, adreçat al reconeixement a la trajectòria de persones físiques i jurídiques en l’àmbit social, humanitari i/o solidari. En Jordi Mas no hi manifestà cap objecció i des del Consell Comarcal es començà a coordinar el treball de buscar el suport d’institucions i associacions. S’hi adheriren el Consell Comarcal, alguns ajuntaments, fundacions, associacions i parròquies. En el Ple Municipal del dia 23 de juliol, CiU de la Garriga presentà un prec al Consistori en què demanava que en Jordi Mas i Castells sigui nomenat fill predilecte de la Garriga. La proposta s’aprovà per unanimitat. Darrerament l’Ajuntament ha iniciat la recollida d’informació sobre en Jordi Mas i els seus projectes camerunesos per a preparar el dossier per al nomenament de fill predilecte. Prèviament s’ha d’aprovar el protocol a presentar pels nomenaments a persones distingides que en el dia d’avui no està consensuat.

Lluís Cuspinera, cooperant de la Garriga al Camerun
Publicat al GAR (14/11/2008)

dijous, 13 de novembre del 2008

Els documentals "Baba' Georges" i "Child slaves" guanyen els Premis TV3


Els documentals "‘Baba' Georges" i "Child slaves" són els guanyadors de la 17a edició dels Premis TV3, en les modalitats de Premi TV3 Catalunya i Premi TV3 Internacional, segons el veredicte dels respectius jurats, que ahir es va fer públic en un acte a l'Auditori CosmoCaixa de Barcelona.

Al Premi TV3 Catalunya 2008, remunerat amb 5.000 euros per a treballs en llengua catalana, s'hi van presentar un total de 18 documentals i el jurat ha concedit el guardó al documental de Jesús Medina "‘Baba' Georges". L'ha valorat com el treball que reflecteix millor els objectius del premi: la recerca de reportatges i documentals que explorin llenguatges nous, formats nous i formes de producció noves. El documental, que es va emetre per primera vegada a Granollers TV, fa un retrat de Jordi Mas Castells, un missioner català que ha passat 48 anys al nord del Camerun, una de les regions més pobres d'aquell país, fent pous, impulsant hospitals i escoles per als natius, el 95% dels quals són musulmans.

El reportatge fuig de la biografia convencional i pretén fixar el retrat moral d'un personatge que resumeix la seva vida en una frase: "Com puc predicar jo el benestar de la vida eterna, si hi ha un infern de sofriment aquí?" Amb el suport de textos del periodista polonès Ryszard Kapuscinski, el documental vol convertir aquest testimoni qualificat i de primera mà del missioner en una aproximació al present i el futur del continent africà. Per aquestes raons, el jurat, de sis membres, presidit per Miquel Garcia, cap de Nous Formats de TV3, i integrat, a més, per Jordi Ambrós, responsable de Coproduccions Documentals de TV3; Mònica Gasol, cap de l'àrea de Continguts del Consell de l'Audiovisual de Catalunya; Salvador Aragonés, degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Internacional de Catalunya; Morrosko Vila-San-Juan, productor audiovisual, i Toni Edo, guanyador del Premi TV3 Catalunya 2007, ha concedit aquest guardó al periodista Jesús Medina. Medina és en l'actualitat director de Catalana de Televisió Local (CTL), empresa productora de la programació pròpia de Granollers TV i Canal Mollet, emissores de titularitat municipal.

Per la seva part, el documental de la periodista alemanya Rebecca Gudisch "Child slaves" ("Nens esclaus") ha guanyat el Premi TV3 Internacional 2008, per decisió del jurat, que l'ha triat entre un total de 75 treballs presentats. El jurat l'ha valorat com el treball que reflecteix millor els objectius del premi: ser una plataforma per a totes les produccions que aixequen la veu a favor dels drets humans i en contra de la seva violació. I aquesta plataforma del Premi TV3 Internacional, remunerat amb 10.000 euros, ja té un gran prestigi internacional, com ho demostren les 75 produccions presentades, procedents de cadenes i empreses audiovisuals europees, americanes, asiàtiques i africanes.

"Child slaves" ("Nens esclaus"), que es va estrenar el 30 de juliol a la cadena alemanya ARD, mostra l'explotació que pateixen a l'Índia nens que, només amb 10 anys, treballen 14 hores diàries en feines molt diverses i amb el consentiment dels seus pares. Gudisch ha triat com a protagonista Sumit, un nen que treballa a Nova Delhi fabricant souvenirs que després es venen a Alemanya: un negoci rodó per als que el controlen. Per descobrir tots els detalls d'aquest món d'explotació infantil, Rebecca Gudisch i l'operador de càmera Thilo Gummel van recórrer diverses zones de l'Índia, al llarg de dos anys, i van aconseguir entrar en aquest sistema de nens esclavitzats, on, amb càmeres ocultes, van parlar i gravar les imatges amb nens, i també amb pares, transportistes i executius desitjosos d'alliberar els nens.

La denúncia de la violació dels drets dels infants que fa "Child slaves" ha impulsat el jurat a atorgar-li el premi. El jurat del Premi TV3 Internacional 2008 l'integren cinc membres, amb la presidència de Laurène Mansuy, de la cadena francesa ARTE. El formen també Meira Asher, productora de la institució holandesa Bodylab Art Foundation; Gioia Avvantagiato, de l'empresa audiovisual italiana GA & Productions; Pere Roca, director del Canal Cultura de TVE, i Joan Salvat, cap de Documentals de Televisió de Catalunya

Publicat al web de TV3 (13/11/2008)

Els documentals guanyadors dels Premis TV3

Clica aquí per veure la crònica del Telenotícies.

Emès als TN de TV3 (13/11/2008)

dimarts, 11 de novembre del 2008

Festa solidària amb el Camerun

Les entitats Mollet 100% Camerun i l'ONG Makary-Blangoua organitzen una festa solidària amb entreteniments per a infants, fideuà, música africana i l'actuació de la Coral Escola Sant Gervasi. A més, mossén Miquel Àngel informarà de l'estat dels darrers projectes a l'Extrem Nord de Camerun i s'homenatjarà a Manuel Arroyo, de l'Escola Sant Gervasi. La festa se celebrarà el proper diumenge, 23 de novembre, al Mercat Vell de Mollet, i compta amb la col·laboració de l'Esplai Xivarri, Mijac i MoratsiTorrats. El preu dels tiquets és de 15 euros (10 euros per als infants) i es poden comprar, abans del 18 de novembre, a Diaris Prats i la farmàcia Rovirosa de Mollet.

divendres, 7 de novembre del 2008

dilluns, 3 de novembre del 2008

L'experiència dels cooperants garriguencs

Els cooperants Lluís Cuspinera i Ketti Viñes explicaran la seva experiència vital a l'Extrem Nord de Camerun en una xerrada-col·loqui al seu poble, la Garriga. Organitzat per la delegació al Vallès Oriental de Mans Unides, la conferència se celebrarà el proper divendres, 14 de novembre, a les 9 del vespre a l'auditori de l'Escola de Música de la Garriga. El matrimoni Cuspinera-Viñes ha viscut llargues temporades a Makary els darrers 3 anys, tot cumplint el seu somni d'aportar el seu granet de sorra al desenvolupament dels menys afavorits. Ara que estan jubilats, Cuspinera, arquitecte de professió, ha supervisat les últimes construccions impulsades per Jordi Mas a Makary i l'illa de Kofia; mentre que Viñes, monitora de professió, s'ha implicat en la formació de dones i infants de la missió.