dimarts, 21 d’abril del 2009

Projecten un llibre sobre la vida de Jordi Mas al Camerun

El juliol de 2007 en Lluís Cuspinera, la Ketti Viñas, l’Arnau i la Marta Garcia vam compartir un mes a Makary amb en Jordi Mas (la Ketti i en Lluís ja hi eren i s’hi van quedar uns quants mesos més). Ens vam quedar amb ganes de conèixer més profundament el pensament i la vida d’aquest missioner que fa gairebé 50 anys que està servint al poble camerunès. El llibre que va escriure Joan Barcon sobre els 10 anys d’ONG i el documental de Txus Medina, Montse Redondo i Pep Mas ens hi van acabar d’encoratjar. Esperem que per Jordi Mas, que per la nostra alegria ha acceptat la proposta, sigui una experiència interessant i gratificant i una eina més per impulsar la seva obra.
Per això, i coincidint amb el 50è aniversari de missioner, ens proposem escriure una història de vida de Jordi Mas amb la voluntat de recollir els temes que ens semblen més rellevants de la seva trajectòria:

1.- Apropar-nos, sense els filtres habituals (colonització, el món mediàtic...), a la història i la realitat sociocultural del Camerun.

2.- Parlar sobre les relacions nord-sud i en particular de la cooperació internacional. Procurar donar veu a la contrapart (els propis africans amb qui ha treballat en Jordi).

3.- Conèixer un testimoni de fe i una manera de veure i viure l’església diferent al què estem habituats.

El cos central del llibre estarà constituït per la transcripció literal de les entrevistes a Jordi Mas. Complementades amb entrevistes a persones que han estat d’alguna manera vinculades amb ell (cooperants, coetanis, clergues, autoritats...). Un altre eix central del treball seran els apunts sobre la història i realitat sociocultural i econòmica dels indrets i el temps en què transcorre la vida de Jordi Mas. Procurarem fer un seguiment in situ de l’obra que Mas ha anat impulsant al Camerun.

Finalment, es procurarà il·lustrar el treball amb fotos i documents històrics que ens semblin esclaridors i interessants pel lector.

El termini que ens fixem és el 2010, any en què es compliran els 50 anys de missioner de Jordi Mas. L’objectiu és fer una edició del llibre en català i una altra en francès (per poder-la fer arribar al poble camerunès).

Participants i impulsors del projecte
Lluís Cuspinera (arquitecte), Ketti Viñas (cooperant), Arnau Garcia (historiador i arqueòleg), Magalí Lladó (historiadora i editora), Marta Garcia (antropòloga).