A l’arribada a Santa Eulàlia, la tasca dels joves continuarà amb la sensibilització. “La nostra feina és d’anada i tornada”, diu Edu Sola, un dels joves que prenen part en el projecte i que té previst rodar-hi un documental. Aquests dies, el grup Caminem per Blangoua organitza activitats per recaptar fons per a la iniciativa que volen impulsar a l’Àfrica. L’objectiu del projecte és avançar i consolidar l’agermanament. La iniciativa va sorgir d’aquest col·lectiu, de la regidoria de Joventut i dels Serveis Socials de l’Ajuntament.
La iniciativa dels joves se suma a altres que s’han impulsat a Santa Eulàlia en el marc de l’agermanament. Des de 2006, l’Ajuntament ha cooperat en tres projectes de desenvolupament a Blangoua a través del Fons Municipal de Cooperació: gairebé 60.000 euros destinats a construir un gual i un pont, i a plantar desenes d’arbres.
Blangoua es troba al Sahel, a la província Extrem Nord del Camerun, prop de la frontera amb el Txad. Hi viuen unes 40.000 persones. L’economia se centra en la pesca i la comercialització de peix al llac Txad i l’agricultura del mill, el cacauet, el cotó i el blat de moro. Blangoua està situada en una regió de transhumància i famílies nòmades custodien ramats de bous. Pel fet d’estar envoltada de fronteres, diverses ètnies poblen la província. Les majoritàries són els kotokó, musulmans i primers ocupants de la zona, i els àrabs showas, pastors seminòmades provinents del Sudan.
Pere Nadal, periodista
Publicat a El 9 Nou del Vallès Oriental (12/2/2010)