dijous, 13 de novembre del 2008

Els documentals "Baba' Georges" i "Child slaves" guanyen els Premis TV3


Els documentals "‘Baba' Georges" i "Child slaves" són els guanyadors de la 17a edició dels Premis TV3, en les modalitats de Premi TV3 Catalunya i Premi TV3 Internacional, segons el veredicte dels respectius jurats, que ahir es va fer públic en un acte a l'Auditori CosmoCaixa de Barcelona.

Al Premi TV3 Catalunya 2008, remunerat amb 5.000 euros per a treballs en llengua catalana, s'hi van presentar un total de 18 documentals i el jurat ha concedit el guardó al documental de Jesús Medina "‘Baba' Georges". L'ha valorat com el treball que reflecteix millor els objectius del premi: la recerca de reportatges i documentals que explorin llenguatges nous, formats nous i formes de producció noves. El documental, que es va emetre per primera vegada a Granollers TV, fa un retrat de Jordi Mas Castells, un missioner català que ha passat 48 anys al nord del Camerun, una de les regions més pobres d'aquell país, fent pous, impulsant hospitals i escoles per als natius, el 95% dels quals són musulmans.

El reportatge fuig de la biografia convencional i pretén fixar el retrat moral d'un personatge que resumeix la seva vida en una frase: "Com puc predicar jo el benestar de la vida eterna, si hi ha un infern de sofriment aquí?" Amb el suport de textos del periodista polonès Ryszard Kapuscinski, el documental vol convertir aquest testimoni qualificat i de primera mà del missioner en una aproximació al present i el futur del continent africà. Per aquestes raons, el jurat, de sis membres, presidit per Miquel Garcia, cap de Nous Formats de TV3, i integrat, a més, per Jordi Ambrós, responsable de Coproduccions Documentals de TV3; Mònica Gasol, cap de l'àrea de Continguts del Consell de l'Audiovisual de Catalunya; Salvador Aragonés, degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Internacional de Catalunya; Morrosko Vila-San-Juan, productor audiovisual, i Toni Edo, guanyador del Premi TV3 Catalunya 2007, ha concedit aquest guardó al periodista Jesús Medina. Medina és en l'actualitat director de Catalana de Televisió Local (CTL), empresa productora de la programació pròpia de Granollers TV i Canal Mollet, emissores de titularitat municipal.

Per la seva part, el documental de la periodista alemanya Rebecca Gudisch "Child slaves" ("Nens esclaus") ha guanyat el Premi TV3 Internacional 2008, per decisió del jurat, que l'ha triat entre un total de 75 treballs presentats. El jurat l'ha valorat com el treball que reflecteix millor els objectius del premi: ser una plataforma per a totes les produccions que aixequen la veu a favor dels drets humans i en contra de la seva violació. I aquesta plataforma del Premi TV3 Internacional, remunerat amb 10.000 euros, ja té un gran prestigi internacional, com ho demostren les 75 produccions presentades, procedents de cadenes i empreses audiovisuals europees, americanes, asiàtiques i africanes.

"Child slaves" ("Nens esclaus"), que es va estrenar el 30 de juliol a la cadena alemanya ARD, mostra l'explotació que pateixen a l'Índia nens que, només amb 10 anys, treballen 14 hores diàries en feines molt diverses i amb el consentiment dels seus pares. Gudisch ha triat com a protagonista Sumit, un nen que treballa a Nova Delhi fabricant souvenirs que després es venen a Alemanya: un negoci rodó per als que el controlen. Per descobrir tots els detalls d'aquest món d'explotació infantil, Rebecca Gudisch i l'operador de càmera Thilo Gummel van recórrer diverses zones de l'Índia, al llarg de dos anys, i van aconseguir entrar en aquest sistema de nens esclavitzats, on, amb càmeres ocultes, van parlar i gravar les imatges amb nens, i també amb pares, transportistes i executius desitjosos d'alliberar els nens.

La denúncia de la violació dels drets dels infants que fa "Child slaves" ha impulsat el jurat a atorgar-li el premi. El jurat del Premi TV3 Internacional 2008 l'integren cinc membres, amb la presidència de Laurène Mansuy, de la cadena francesa ARTE. El formen també Meira Asher, productora de la institució holandesa Bodylab Art Foundation; Gioia Avvantagiato, de l'empresa audiovisual italiana GA & Productions; Pere Roca, director del Canal Cultura de TVE, i Joan Salvat, cap de Documentals de Televisió de Catalunya

Publicat al web de TV3 (13/11/2008)