divendres, 27 d’abril del 2007

La il·lusió pel demà

Mossèn Jordi Mas és el referent d’una vida lliurada als pobles necessitats del Camerun. Poc després d’arribar a l’Àfrica a va comprendre que no servia la mentalitat occidental per poder reeixir en el seu objectiu, que calia fer camí junts i esdevenir un més entre els africans. La seva conversa pausada i pacificadora traspua el pòsit d’aquests 47 anys de fidelitat, de treball constant, esperançat, i d’il•lusió que es refà cada dia, sabent que tot es realitza molt lentament, que hi ha moltes limitacions, però que el fonamental és donar eines per superar les mancances més bàsiques.

El seu itinerari, fonamentat en l’evangeli, el porta a donar-se als més pobres i així s’explica que deixés el sud d’aquell país, si més no amb més recursos de l’Estat, per traslladar-se al nord oblidat de tothom. A força de perseverança ha teixit tot un seguit de complicitats, a l’interior dels pobles de Blangoua i de Makary, però també a Catalunya i especialment al Vallès, que han fet possible la construcció d’escoles, de pous, de tallers, d’hospitals, però sobretot han comportat que el tinguin com un pare acollidor en un món majoritàriament musulmà.

D’altra banda, la presència d’en Jordi Mas en aquests pobles del Camerun ha animat a seguir-lo i de fa uns anys hi ha dos capellans més, en Sisco Pausas i en Miquel Àngel Pérez. Alhora han estat moltes les persones del Vallès que hi han fet estades per col·laborar en algun dels projectes i en els camps de treball. I ha estat també amb la seguretat de comptar amb el seu ajut que el poble de Santa Eulàlia va decidir agermanar-se amb el poble de Blangoua com a mitjà per aprofundir en la solidaritat i en la cooperació amb el Tercer Món.

El capteniment d’en Jordi Mas ha contribuït a millorar la vida de milers de persones, però més enllà de les realitzacions materials, és un goig de comprovar que a centenars de quilòmetres qui més qui menys coneix i saluda amb un somriure a la cara el seu “Baba George” (papa Jordi).

Jaume Dantí, alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana i historiador
Publicat a El 9 Nou el 27 d'abril de 2007